Polariteit. Het is een hip woord. Maar wat bedoelen we er eigenlijk mee?
Ik had als kind zo’n houten treinbaan set met wagonnetjes die zich door magneetjes met elkaar verbonden. Door plus en min samen te brengen kon je een eindeloos lange trein vormen die door aantrekkingskracht aan elkaar gekoppeld bleef. Door min en min samen te brengen gebeurde er niets, door plus en plus samen te brengen kon je een ander wagonnetje middels onzichtbare krachten doen afstoten.
Zo is het ook in onze seksualiteit; er is weinig aantrekkingskracht wanneer beide partners in dezelfde pool vertoeven. De boel slaat dood of brandt heel snel op. Wanneer we elkaar juist wel als woest aantrekkelijk beschouwen heeft dat vaak te maken met hoe de energetische lichamen van plus en min met elkaar communiceren. Wanneer we de plus en minpool samenbrengen ontstaat er elektriciteit, energie. En hoe sterker te polen geladen zijn, des te groter het energetisch veld dat vrijkomt bij ontmoeting.
Glad ijs -
Polariteit wordt veel geplakt aan mannelijkheid of vrouwelijkheid, terwijl het in feite gaat over aantrekkingskracht tussen uitersten. Wat als dat er niet op één bepaalde manier uit hoeft te zien? Je hebt vast weleens een uitspraak gehoord die lijkt op, ‘om een echte man/vrouw te zijn moet je… [fill in the blank]’.
Verder worden we omver geblazen door social media beelden die lijken te prediken dat vrouwen pas in hun vrouwelijkheid staan wanneer ze in een niemandallig jurkje drijven op de zee van Bali en mannen pas in hun mannelijkheid staan wanneer ze ‘aanwezig en non-reactief’ blijven in zelfs de meest extreme omstandigheden. Vergeef me mijn generaliserende beeldspraak, ik gebruik om te wijzen naar dat het uiterlijke jasje is veranderd sinds de jaren 60, maar het dogma - m.a.w. ‘zo moet het’ - niet. Om Michaela Boehm te quoten: 'We're back in the 60s with a pseudo-spiritual scent of palo-santo justifying our misbehaviour'.
Wat religie onderscheid van spiritualiteit is dat het eerste gebaseerd is op geloof en het tweede op ervaring. Een kant en klaar antwoord op ‘wat is mannelijkheid/vrouwelijkheid’ bestaat dus niet. Wat is het voor jou?
Polariteit & authenticiteit -
Gelukkig kunnen we ook heel goed vrij van dogma het principe van polariteit onderzoeken. Of onderzoeken waar we zelf nog bewegen vanuit onbewuste overtuigingen… Door te spelen met aantrekken en afstoten, met geven en ontvangen, met water en vuur. Vaak komen we er dan achter dat we, hoewel we allemaal andere tinten van voorkeur hebben, we allemaal toegang tot het volledige spectrum aan kleuren en ervaringen! De vrijheid om alle kleuren in dit spectrum te belichamen en je hiermee bewust te worden van keus is gigantisch, de mogelijkheden eindeloos.
Alles in de wereld van vorm bestaat bij de gratie van haar tegenpool; zonder dag geen nacht, zonder zwart geen wit, zonder vol geen leeg. Tantra en wetenschap noemen het misschien anders maar zijn het er over eens dat heel het universum uit deze dans, de dans van Shiva en Shakti, ontsprongen is. Vanuit de (klassieke) tantra en moderne wetenschap bekeken heeft al wat leeft precies evenveel plus als min. Evenveel Shiva (het fundamentele mannelijke principe, bewustzijn) als Shakti (het fundamentele vrouwelijke principe, energie). Volgens dit begrip kunnen we dus op alle kleuren in onszelf aanspraak doen, wanneer we de sleutels weer in handen krijgen.
Het gaat er hier dus niet om hoe het er volgens de boeken of volgens Instagram uitziet, maar hoe het er uitziet voor jou. In jou. Wat is jouw ervaring in het landschap van polariteit? Durf je je helemaal te laten zakken in overgave, of je juist volledig over te geven aan je dierlijke begeerte (zonder je bewustzijn te verliezen)? Wat kom je tegen?
Dit en veel meer onderzoeken we in het koppel-drieluik dat zich over ‘21 & ‘22 ontvouwt. Ik sta te popelen. De september groep, ‘Water & Vuur’ zat vol, door een verschuiving is er 1 plekje vrij gekomen! Is dat plekje voor jullie?
En kersvers op de agenda staat een avond mantra zingen in de wei en een hele nacht mantra zingen voor de herfst-equinox! Zie ‘coming up’ hieronder.
Hopelijk zie ik je daar!